Loont het zich om zonnepanelen te kopen?

Loont het zich om zonnepanelen te kopen? Een veel gehoorde en veel voorkomende vraag is hedendaags "Loont het zich om zonnepanelen te kopen?" of "Wanneer is de beste tijd om zonnepanelen te kopen?".

Hier is maar 1 antwoord op mogelijk, NU!! De grootste daling in de prijs van zonnepanelen is al geweest en de prijzen stabiliseren.

De terug verdien tijd van zonnepanelen wordt alsmaar korter en korter, waar 2 jaar geleden de gemiddelde terug verdien tijd (voor doe-het-zelf zonnepaneel pakketten) nog rond de 7 jaar lag zitten we nu al op een gemiddelde terug verdien tijd van ca. 4 jaar, lekker!

De huidige zonnepanelen worden steeds zwaarder in vermogen terwijl de prijs de afgelopen jaren fors is teruggebracht. Een simpel rekensommetje laat zien dat een "zwaar" zonnepaneel van 300WP met een prijs van (gemiddeld) 180 euro incl. btw per jaar ongeveer 270KWh opwekt. Met een gemiddelde stroomprijs van 22 cent is dit een teruggave van ruim 59 euro per jaar, terugverdientijd 3 jaar. Hierbij is dan nog niet uitgegaan van de meerprijs van een omvormer en een montagesysteem voor zonnepanelen.

Pakken we een compleet doe-het-zelf pakket zonnepanelen erbij bestaande uit 10 zonnepanelen van 300WP met omvormer, montagesysteem voor schuin dak en wat bekabeling met connectoren dan zitten we op een aanschafwaarde van ca. 2750 euro incl.btw, hetzelfde rekensommetje laat dan zien dat we met 10 stuks zonnepanelen á 300WP aan een jaarlijks opgenomen vermogen zitten van 2700KWh, dit x 0,22 euro = 594 euro teruggave op energierekening. 2750 euro aanschafwaarde delen door 594 euro teruggave per jaar is 4,6 jaar terug verdien tijd.
Het jaarlijks opgenomen vermogen wordt anders berekend dan het optellen van het aantal WP dat een zonnepaneel produceert, in Nederland hebben we namelijk de vuistregel dat de jaaropbrengst van zonnepanelen uitgedrukt in KWh (kilowattuur) 90% van de capaciteit van het systeem in WP betreft. Liggen de panelen niet op het zuiden maar zuid-oost of zuid-west dan kan daar nog eens ca. 10% van afgetrokken worden.

Het kan nog mooier worden, tegenwoordig is er niet of nauwelijks meer sprake van subsidie op de aanschaf van zonnepanelen maar hiervoor in de plaats is het mogelijk de btw terug te vragen (dit is wel even 21%). 

Om dan weer terug te komen op de rekensom, 2750 euro incl. btw aanschafwaarde voor het doe-het-zelf zonnepanelen pakket met 10 zonnepanelen van maar liefst 300WP wordt dan ná aftrek van de btw in één klap nog maar 2273 euro (afgerond). Als we dan opnieuw gaan rekenen krijgen we de volgende rekensom: 2273 euro aanschafwaarde (excl. btw) delen door 594 euro jaarlijkse teruggave is dan een terug verdien tijd van 3,8 jaar! Bij deze berekening zijn we al uit gegaan van relatief zware zonnepanelen van 300WP full black én de mogelijkheid om het gehele systeem te monitoren via wifi.

Al met al levert dit vele malen meer rendement op dan dat we voor ons spaargeld op de bank krijgen, zonnepanelen hebben dan ook een rendement van ca. 20% ten opzicht van een spaarrekening. Het klopt wel dat als we meer stroom opwekken dan dat we verbruiken dit minder interessant kan zijn voor het rendement echter zijn we hiervoor geheel afhankelijk wat de overheid in de toekomst voor beslissingen gaat maken.

Uiteraard is het kopen van zonnepanelen niet alleen voordelig voor onze beurs maar ook voor het klimaat, een goede stap naar een duurzame wereld.

In bovengenoemde rekensommen zijn we uitgegaan van onze eigen doe-het-zelf zonnepaneel pakketten zoals het zonnepaneel pakket met 10 zonnepanelen. Zelf zonnepanelen installeren? Met 2 rechter handen is dit niet zo heel erg moeilijk, bij vragen twijfel niet om contact met ons op te nemen info@euro-electronics.nl.
      16-07-2018 16:37     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

info@euro-electronics.nl