Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
   

Schakelmateriaal kopen

Schakelmateriaal bestaat uit in de muur weggewerkte of op de muur geplaatste bedieningselementen waarmee je de elektriciteit in je huis op een veilige manier kunt bedienen of gebruiken. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan een lichtschakelaar, stopcontact of dimmer.

Er zijn meerdere merken schakelmateriaal te krijgen dit zijn o.a. Busch Jaeger schakelmateriaal, Jung schakelmateriaal, Berker schakelmateriaal, Niko schakelmateriaal, Gira schakelmateriaal en Peha schakelmateriaal. Natuurlijk zijn er meerdere merken op te noemen maar dit zijn de meest gangbare merken.

Schakelmateriaal bestaat meestal uit 1,2 of 3 elementen, het basiselement zoals een schakelaar, de centraalplaat of schakelwip en het afdekraam. Het voordeel van deze losse elementen is dat het schakelmateriaal geheel naar eigen wens samengesteld kan worden. Let hierbij dan wel erop dat u in dezelfde serie blijft, een Busch Jaeger Reflex SI schakelwip past dan weer niet in een Busch Jaeger Future linear afdekraam. Dit hebben we voor u makkelijk gemaakt door de verschillende series schakelmaterialen los van elkaar in aparte categorieën neer te zetten.

Een paar voorbeelden van de meest gangbare basiselementen zijn o.a. de schakelaar of de dimmer.

Wanneer dient u bijvoorbeeld een wisselschakelaar te gebruiken?
Een wisselschakelaar kan gebruikt worden voor de "eenvoudige" schakelingen zoals een lamp op de wc. Deze zelfde wisselschakelaar kan ook voor complexere installaties gebruikt worden zoals een "hotelschakeling" oftwel een wisselschakeling waarbij maximaal 2 schakelaars één of meerdere lampen bedienen. Wilt u 3 of meer schakelaars gebruiken dan is de kruisschakelaar nodig, deze wordt geplaatst tussen de 2 wisselschakelaars zodat er uiteindelijk 3 schakelaars zijn voor 1 of meerdere lampen te bedienen. Meerdere kruisschakelaars kunnen  geplaatst worden als ze maar tussen de wisselschakelaars zitten, hier komen dan de 2 afgaande en inkomende zwarte wisseldraden op gezet.

Een serieschakelaar is een schakelaar met 2 schakelwippen en kan niet in combinatie met meerdere schakelaars gebruikt worden. Met deze serieschakelaar kunt u weer 2 lampen apart van elkaar bedienen. Wilt u toch meerdere schakelaars combineren met een serieschakelaar dan is er de wissel/wiselschakelaar, deze is een combinatie van de wisselschakelaar en de serieschakelaar en heeft ook 2 schakelwippen, ook wel de luxere uitvoering van een serieschakelaar genoemd.

Een 3 standenschakelaar wordt meestal gebruikt voor een afzuiging in huis, hiermee kunt u het gewenste toerental van de motor instellen op 3 verschillende standen. Hieruit kunt u weer kiezen tussen een 3 standenschakelaar met nul stand of een 3 standen schakelaar zonder nul stand.

Met een jaloezieschakelaar kunt u rolluiken of screens bedienen, deze zijn in verschillende types verkrijgbaar en is afhankelijk van de te bedienen motor.

Om uw lampen te dimmen is er uiterraard een dimmer nodig. Hier zijn zeer veel modellen voor te krijgen, een dimmer kan ook energiezuinig genoemd worden omdat de lampen in de dim stand minder energie verbruiken.
Het is belangrijk om op het vermogen van de lampen te letten die u op de dimmer wilt aansluiten. Tel het aantal watt bij elkaar op van de te gebruiken lampen op de dimmer. Een dimmer heeft een minimaal en een maximaal vermogen, blijft u hier binnen met het totale wattage dan is dit goed. Komt u hieronder dan zullen de lampen gaan knipperen met dimmen, komt u hierboven dan is dit schadelijk voor de dimmer. Voor halogeenlampen achter een conventionele transformator is meestal een duurder dimmertype nodig voor lampen achter een elektronische transformator weer een tronic dimmer. Er zijn zelfs dimmers die speciaal voor ledverlichting zijn en die een zeer laag minimaal vermogen hebben een voorbeeld van een led dimmer is de Busch Jaeger 6523U deze heeft een minimaal vermogen van 2 watt en een maximaal vermogen van 100 watt en zeer geschikt voor de Philips master led lampen.

Een stopcontact wordt meestal uitgekozen in de categorie van de gekozen serie schakelmateriaal omdat hier de inzetplaat bij geleverd wordt. Stopcontacten oftewel wandcontactdozen zijn er in meerdere uitvoeringen.
Met randaarde voor extra beveiliging van apparatuur, zonder randaarde wat nog vaker voorkomt in oude huizen en met kinderbeveiliging waarbij voorkomen wordt dat kinderen iets in de wandcontactdoos kunnen steken. Tegenwoordig zijn er ook al wandcontactdozen met een ingebouwde usb lader. Ook wel wandcontactdoos met usb lader genoemd. Deze zijn uiteraard ook weer in alle series te krijgen.

Afdekramen zijn nodig om het schakelmateriaal compleet te maken. De afdekramen zijn verkrijgbaar van 1 voudig tot 5 voudig. Bij een 2 voudig afdekraam kunt u bijvoorbeeld een schakelaar en een wandcontactdoos plaatsen.


Vind u deze informatie nuttig? Like, deel of geef deze pagina dan een +1 hieronder!
 | Meer

  Euro-electronics.nl         Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties
 
 
Contactgegevens:

Euro-electronics.nl
Beatrixstraat 18
6155KV Puth
info@euro-electronics.nl

Bankgegevens:

IBAN: NL03 ABNA 0406838488

Kamer van koophandel gegevens:

KVK: 14128164
BTW: NL156444409B01

 
 
 
 
Thuisvergelijken met duizenden aanbiedingen, reviews en kortingsacties
U vind ons ook op Koopjespakker.nl
Wij werken samen met 1Korting.com en bespaardeals.nl

Euro-electronics.nl klanten waarderen ons: 8.9 / 10 op basis van 1260 beoordelingen via The Feedback Company