Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
   
Welke groepenkast heb ik nodig? Welke groepenkast is er nodig en welke onderdelen heb ik er voor nodig? Welke onderdelen zitten er in een groepenkast? Deze vragen worden vaak gesteld en daarom gaan we er hier wat dieper op in. Een groepenkast kopen kan zo gebeurd zijn maar hier komt ook wel het één en ander bij kijken.

Een groepenkast kan meerdere benamingen hebben zoals meterkast, stoppenkast, stroomkast, verdeelinrichting of verdeelkast. Het vaakst wordt het woord groepenkast gebruikt. Uw groepenkast vervangen kan het beste uitbesteedt worden door een erkend installateur. Wilt u de groepenkast zelf vervangen dan zullen er geen extra kosten bijkomen naast de aanschaf van een groepenkast.

Een groepenkast is de plek waar de elektrische stroom beveiligd en verdeeld wordt over de stroomgroepen (elektrische installatie) in huis. Hier in de meterkast komt de voedingskabel van de energieleverancier binnen op de aansluitkast waar ook de kwh-meter te vinden is. Beide zijn beveiligd tegen openen doormiddel van een zegel en zijn dan ook eigendom van de energieleverancier. Openen hiervan is dan ook ook niet toegestaan mits u zegelrecht hebt en erkend installateur bent. De groepenkast zit daarboven en is uw eigen eigendom.

Sinds september 2005 is het voor een huisinstallatie verplicht om een hoofdschakelaar in de groepenkast te hebben zitten. De groepenkast moet voorzien zijn van minimaal 2 aardlekschakelaars van 30mA (milli-ampere), hierbij mogen er maximaal 4 eindgroepen per aardlekschakelaar worden aangesloten. Het idee hierachter is dat niet een heel gebouw in het donker kan komen te zitten als er een aardfout zou optreden. De stroomgroepen zijn beveiligd doormiddel van een smeltveiligheid (zekering) of een tweepolige installatieautomaat van 16A. Een aardlekschakelaar in een groepenkast is zelfs al vanaf 1975 verplicht.

De meest voorkomende onderdelen van de groepenkast:

De hoofdschakelaar:

De hoofdschakelaar is vanaf september 2005 verplicht in alle groepenkasten die nieuw geplaatst worden of bij aangrijpende veranderingen aan de groepenkast. Deze hoofdschakelaar is een lastscheider en is geen installatieautomaat! De hoofdschakelaar zal dan ook niet uitvallen bij kortsluiting.

De aardlekschakelaar:

De aardlekschakelaar beveiligd de stroomgroepen tegen aardfouten. Bij een lekstroom zal de aardlekschakelaar uitschakelen waardoor en dus (maximaal) 4 groepen geen spanning meer hebben. Een lekstroom kan veroorzaakt worden door water (vocht of condens) of door verouderde apparaten zoals een koelkast, diepvries, wasmachine etc. Een installatieautomaat zal bij een lekstroom niet uitvallen, vandaar dat de keuze voor een aardlekschakelaar niet onderschat mag worden. De aardlekschakelaar voor huisinstallaties is een 30mA aardlekschakelaar.

De installatieautomaat:

De installatieautomaat of ook wel zekeringautomaat of gewoon automaat genoemd beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Bij overbelasting of korstsluiting zal de automaat uitschakelen. De meest gebruikte uitvoering is de 1P+N of ook wel de 2-polige installatieautomaat of de 3P+N ook wel 4-polige installatieautomaat genoemd. Om ervoor te zorgen dat de automaten bij diverse specifieke omstandigheden niet te laat of onnodig aanspreken, zijn deze verkrijgbaar met verschillende uitschakelkarakteristieken. Voor verlichting en verwarmingstoestellen, die een lage inschakelstroom hebben, gebruikt men een B-karakteristiek. Dit is de meest toegepaste automaat bij huisinstallaties. Automaten met een C-karakteristiek worden gebruikt bij wat grotere (in)schakelstromen zoals motoren. Het voordeel van een automaat ten opzichte van een smeltveiligheid/zekering is dat deze niet defect raakt en vervangen hoeft te worden.


Waar moet ik op letten bij het bepalen van een groepenkast:

Om te beginnen zal men moeten weten of er een 1-fase (230V) of een 3-fase (380V)  groepenkast nodig is, dit is vaak te vinden op de jaarafrekening van uw energieleverancier. In de meeste gevallen zal dit een 1-fase aansluiting betreffen.

Het formaat van de groepenkast is niet onbelangrijk, deze zal wel in de meterkast moeten passen, tevens zullen de gewenste componenten hierin moeten passen.

Elke nieuwe groepenkast zal verplicht een hoofdschakelaar moeten hebben!

Het aantal gewenste groepen, afhankelijk van de grootte van het huis en het aantal apparte groepen die nodig zijn. Neem voor elk apparaat boven de 2000W (2kW) een apparte groep op, denk dan aan de wasmachine, vaatwasser, droger, magnetron, eventueel zonnepanelen, reserve groep etc. Voor een elektrische kookplaat (inductie) wordt een fornuisgroep gebruikt en geen standaard installatieautomaat.

Het aantal aardlekschakelaars zal bepaald worden door het aantal groepen dat gewenst is. Op elke aardlekschakelaar mogen maar 4 eindgroepen aangesloten worden. Ook een fornuisgroep telt als 1 eindgroep. Mocht u 13 groepen nodig hebben dan zijn er al 4 aardlekschakelaars nodig.

Extra wensen, denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Een aardlekautomaat, een aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en automaat in één en kan zeer handig zijn voor het aansluiten van uw buitenverlichting.  Mocht er door water of vocht kortsluiting veroorzaakt worden dan zal alleen de aardlekautomaat uitvallen en dus geen andere groepen of aardlekschakelaars.

Een Beltransformator, erg handig als u een belinstallatie hebt.
 
Een stopcontact, handig voor een belinstallatie buiten de groepenkast of een alarminstallatie.

Een fornuisgroep ook wel kookgroep genoemd, dit is een speciale "dubbele" installatieautomaat waarbij er 2x een fase en 2x een nul aangesloten kan worden, dit is overigens geen krachtstroom maar 2x230V.

Een Kwh-meter, ook wel kilowattuurmeter genoemd. Hiermee kan men het verbruik van bepaalde groepen of de gehele installatie monitoren. Erg handig bij zonnepanelen, door deze aan te sluiten op de groep van de zonnepanelen kunt u in de meterkast al zien wat ze hebben opgeleverd.

Elke nieuwe groepenkast is aan de onderkant open, hiervoor is het mogelijk een blindplaat te bestellen, een blindplaat met wartel of standaard buisinvoeren.

Wij hebben een groot assortiment groepenkasten online van verschillende merken zoals Hager, Eaton, Emat, ABB-Haf en Schneider. Op het moment kunt u de Emat en Eaton groepenkasten zelf samenstellen door op de artikelpagina van de groepenkast de gewenste opties te selecteren, deze zullen we voor u toevoegen aan de kast. Sinds kort bieden we ook huismerk groepenkasten aan tegen de scherpste prijzen online. Al onze groepenkasten zijn voorzien van Kema Keur ook na aanpassing! Tevens bieden we voor elk merk losse componten aan die geschikt zijn voor uitbreiding van een groepenkast.

Een groepenkast bestellen kunt u eenvoudig en snel bij Euro-electronics.nl, elke nieuwe groepenkast wordt zelfs gratis verzonden.
 
      21-02-2016 00:31     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

 
 
Contactgegevens:

Euro-electronics.nl
Beatrixstraat 18
6155KV Puth
info@euro-electronics.nl

Bankgegevens:

IBAN: NL03 ABNA 0406838488

Kamer van koophandel gegevens:

KVK: 14128164
BTW: NL156444409B01

 
 
 
 
Thuisvergelijken met duizenden aanbiedingen, reviews en kortingsacties
U vind ons ook op Koopjespakker.nl
Wij werken samen met 1Korting.com en bespaardeals.nl

Euro-electronics.nl klanten waarderen ons: 8.9 / 10 op basis van 1477 beoordelingen via The Feedback Company