Meest gestelde vragen over zonnepanelen

Zonnepanelen, een lagere energierekening:

 • Je energierekening gaat direct omlaag. Als de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, ga je direct besparen.
 • De kosten van zonnepanelen zijn eenmalig en de besparingen komen jaar na jaar terug. Per jaar bespaar je dus altijd op de energiekosten, afhankelijk van het aantal zonnepanelen.
 • Zonnepanelen beschermen je tegen stijgende energieprijzen. Met zonne-energie ben je minder afhankelijk van de energieprijs. Dat geeft zekerheid over je maandlasten.
 • Zonnepanelen besparen (ongeacht de energieprijs) een vast percentage op je energierekening.
 • Elektriciteit over? Die verkoop je aan het energiebedrijf. Je verdient er dus mee.
 • Zonnepanelen maken het hele jaar door elektriciteit uit zonlicht, ook als het bewolkt is en ook in de winter.
 • Zonnepanelen zijn de enige apparaten die geen elektriciteit verbruiken, maar produceren.
 • Met zonnepanelen bespaar je meer op je energierekening dan je aan rente krijgt op een spaarrekening bij de bank.
 • Met of zonder subsidie: zonnepanelen verdienen zich altijd terug. Al in 8-9 jaar! Doe je de installatie zelf, dan zijn zonnepanelen in 7-8 jaar terugverdiend.


Wanneer is mijn verbruik gelijk aan mijn opgewekte energie?
Eén zonnepaneel van 240Wp produceert ongeveer 200 kWh per jaar. Wanneer je 3.000 kWh per jaar verbruikt heb je dus 15 zonnepanelen van 240 Wp nodig. Als je het verbruik in kWh van je eigen huishouden weet kun je dus na gaan hoeveel panelen je nodighebt om te zorgen dat de opgewekte energie gelijk is aan jouw verbruik! Wat gebeurt er met de ‘teveel’ opgewekte energie? De opgewekte elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van je woning. Deze elektriciteit wordt dan gebruikt door de apparaten die op dat moment aan staan. Als er meer elektriciteit wordt opgewekt dan er nodig is, wordt de overgebleven elektriciteit terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Jouw eigen elektriciteit meter loopt dan terug of registreert de teruggeleverde elektriciteit.

Op wat voor daken kunnen zonnepanelen geplaatst worden?
 Ten eerste kunnen zonnepanelen gewoon op een plat en schuin dak geplaatst worden. Het minimale beschikbare dakoppervlak is 6 m2. Je dient er rekening mee te houden dat op de buitenste 50cm van je dak tot aan de dakrand geen panelen geplaatst mogen worden. Zonnepanelen kunnen ook op een rieten dak geplaatst worden. Het is echter wel minder gemakkelijk. Bij voorkeur wordt het liever geplaatst op een normaal dak, maar indien dit het enige dak is zou het een mogelijkheid kunnen zijn. Verder kunnen alle daken die zuidelijk georiënteerd zijn of die zuidelijk tussen oost of west liggen, in aanmerking komen voor zonnepanelen. Staan je daken precies oost-west dan kunnen er op beide zijden van je daken zonnepanelen geplaatst worden. De hellingshoek van je dak beperkt de invloed op de opbrengst van het systeem, zolang de daken maar richting oost en of west staan! Er zijn nog een paar dingen waar je rekening mee zult moeten houden. Zo moet je bijvoorbeeld nagaan of jij de eigenaar van de woning bent en of je dus niet eerst toestemming nodig hebt. Verder moet je ook na gaan of jouw huis geen monument of beschermd stadsgezicht is.

Is het Btw tarief van de zonnepanelen terug te vorderen?
Sinds 1 maart 2013 was het lage BTW-tarief van 6% van toepassing op zonnepanelen, maar helaas is deze regeling medio 2015 afgelopen. Het is echter momenteel mogelijk om de volledige BTW op zowel installatie als de zonnepanelen terug te vorderen bij de Belastingdienst!

* Inmiddels is de btw op zonnepanelen en montagesystemen vervallen voor particulieren.

Wat is het verschil tussen een gewone omvormer en een micro omvormer?
Een gewone omvormer hangt vaak binnen in de woning in de schuur of op zolder en de zonnepanelen liggen aan elkaar geschakeld en geven de opgewekte stroom aan elkaar door. De micro omvormer is een buiten omvormer en ligt per zonnepaneel onder het paneel.

Gewone omvormers maken over het algemeen geluid. Veel modellen werken met passieve koeling (convectie) om te koelen in plaats van actieve koeling (ventilator). Omvormers maken alleen overdag geluid, als de installatie in bedrijf is. Micro omvormers maken geen geluid en liggen onder uw zonnepaneel.

Wanneer u een systeem van 9 zonnepanelen of groter wilt plaatsen en u heeft last van schaduwval op een deel van de panelen, dan zijn de micro omvormers een perfect oplossing.

Wat is het verschil tussen MONO en POLY kristallijn zonnepanelen?
Poly- en mono-kristallijn zonnecellen worden uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij directe zonlicht instraling zal een mono-kristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een poly-kristallijne cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een mono-kristallijne cel neemt minder oppervlakte in dan een poly-kristallijne.

Omdat de kristallen bij mono-kristallijn zonnepanelen in dezelfde richting liggen, hebben de panelen een zwart, egaal uiterlijk. Bij poly-kristallijne zonnepanelen liggen de kristallen kriskras door elkaar waardoor de panelen een wat blauwiger uiterlijk krijgen waarin de kristallen zichtbaar zijn.

In de opbrengst per gebruikte WattPiek is zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte panelen, bij mono-kristallijne types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij poly-kristallijne en is iets beter m.b.t. diffuse licht. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met mono-kristallijne panelen zal "compacter" zijn dan met poly-kristallijne cellen.

De kwaliteit en de garantie is voor zowel mono- als voor poly- identiek. De meeste zonnepanelen geven een opbrengstgarantie waarbij de modules na 12 jaar zeker nog 90 % van het oorspronkelijk vermogen geven, en nog 80 % opbrengst na 25 jaar.

Hoeveel zonnepanelen kan ik op een vrije groep installeren?
Om te bepalen welk vermogen aan zonnepanelen u aan mag sluiten kijkt u eerst wat de grootte is van uw hoofdzekering. Doorgaans is deze 25A of 35A. De zekering in de groepenkast dient 1,6 x kleiner te zijn. Deze regel is er om er zeker van te zijn dat uw hoofdzekering nooit uitvalt.

Als u weet hoe groot uw groepenkastzekering is kunt u uitrekenen hoeveel vermogen aan zonnepanelen u mag installeren.

Rekenvoorbeeld 1 fase
Uw hoofdzekering is 1 x 35A
De groepenkastzekering mag zijn: 35 / 1,6 = 20A
Het maximale vermogen aan zonnepanelen is: 20A x 230V = 4.600 Wp

Rekenvoorbeeld 3 fase
Uw hoofdzekering is 3 x 25A
De groepenkastzekering mag dan per fase zijn: 25/ 1,6 = 16A
Het maximale vermogen aan zonnepanelen is: 3 x 16A x 230V = 11.040 Wp

Wat is Wp?
Wp is de afkorting van Wattpiek. Dit is het nominaal vermogen: het vermogen dat wordt geleverd onder bepaalde testcondities (25° Celsius, specifieke zoninstraling etc.).

Als de zon weinig schijnt, heb ik dan stroom?

Ieder beetje (zon)licht is bruikbaar voor de omzetting in elektriciteit, ongeacht of het om directe of indirecte instraling gaat. De opbrengst is echter het grootst bij volle zon onder koele omstandigheden.

Kan ik de stroom van mijn zonnepanelen gebruiken als de stroom uitvalt?

Nee, het systeem levert geen stroom als de elektriciteit uitvalt. Het is onveilig als het systeem stroom kan leveren als de netspanning afwezig is. Immers, als u iets aan uw elektrische installatie wilt doen, schakelt u ook de netspanning uit en als het systeem dan stroom zou leveren, zou een gevaarlijke situatie ontstaan.

Kan ik de zonnepanelen zelf installeren?

De zonnepanelen van zijn vrij gemakkelijk zelf te installeren. Door zelf de installatie van de zonnepanelen aan te leggen bespaart u kosten en draagt dit bij aan een kortere terugverdientijd. Aan te bevelen is wel om de installatie door een erkende installateur te laten controleren. Met ons Clickfit of Flatfix montage materiaal is het monteren een stuk makkelijker geworden.

Hoe moeten de zonnepanelen onderhouden worden?

Zonnepanelen vereisen praktisch geen onderhoud. De panelen regenen schoon. Het wordt wel aangeraden om af en toe te controleren of geen hardnekkig vuil op de panelen zit. Dit kunt u verwijderen met wat water en een zachte borstel.

Werken de zonnepanelen ook als het bewolkt is?

Ook op een bewolkte dag wekken de zonnecellen nog energie op. De panelen besparen u dus het hele jaar door geld. Het enige waar u op moet letten is dat er geen schaduw op de panelen valt.

Wat is salderen?

De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt omdat op dat moment de zon schijnt. Veel mensen zijn dan op hun werk, wat dus betekent dat de opgewekte energie niet nodig is omdat er geen apparaten gebruikt worden. De opgewekte energie die niet gebruikt wordt, wordt terug gestuurd naar het elektriciteitsnet en zodra jij deze energie weer nodig hebt voor het gebruik van apparaten, kun je de opgeleverde energie terug krijgen. Voorbeeld: Jij hebt 100 kWh opgewekt maar niet gebruikt, dit kun je terugkrijgen van het elektriciteitsnet zonder dat je daarvoor betaalt. Het aantal kWh dat je extra gebruikt, dat moet je wel betalen. Dus stel, je gebruikt bijvoorbeeld 150 kWh, terwijl je zelf 100 kWh opgewekt hebt. Dan betaal je alleen voor de overgebleven 50 kWh! Per jaar mag je tot 5000 kWh salderen, dit is voldoende voor het overgrote merendeel van de huishoudens.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen-pakketten?:

Dat alle benodigde materialen erbij zitten! Nodig zijn in ieder geval de zonnepanelen en een omvormer, daarnast is er uiteraard een montagesysteem voor zonnepanelen nodig voor een plat of schuin dak, denk dan zeker ook aan de solarkabel met de MC4 connectoren om de zonnepanelen op de omvormer aan te sluiten. Wilt u ook de bekabeling naar de groepenkast direct aanschaffen? Gebruik dan voor een installatie tot 3680Watt een 3x2,5 installatiekabel ymvk of xmvk om de omvormer op een aardlekautomaat met een sterkte van 16A/30mA aan te sluiten. 

Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen installatie?
 

 1. Zonnepanelen: Deze worden op het dak van de woning geplaatst en zetten zonlicht om in elektriciteit.
 2. Montagesysteem: Dit systeem zorgt voor de bevestiging en positionering van de zonnepanelen op het dak.
 3. Solarbekabeling: Dit zijn de kabels die vanaf de zonnepanelen naar de omvormer lopen en de opgewekte elektriciteit transporteren.
 4. Omvormer: De omvormer, vaak geïnstalleerd op de zolder, zet de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huis.
 5. Stroomkabel (YMVK kabel): Deze kabel loopt vanaf de omvormer naar de meterkast en transporteert de opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnetwerk van de woning.
 6. Optioneel: Monitoringsysteem: Dit systeem biedt de mogelijkheid om de prestaties en opbrengst van de zonnepaneleninstallatie te monitoren, vaak via een online platform of app.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
 

Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de beschikbare ruimte op je dak en de oriëntatie ervan. Als je de volledige energiebehoefte van je huishouden wilt dekken met zonne-energie, heb je doorgaans een groter aantal panelen nodig dan wanneer je slechts een deel van je energieverbruik wilt compenseren.

Gemiddeld verbruikt een huishouden zo'n 3500 kWh per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 15 tot 17 zonnepanelen. Dit aantal kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de efficiëntie van de panelen, de ligging van je dak ten opzichte van de zon, eventuele schaduwplekken en de lokale klimatologische omstandigheden.

Om het exacte aantal zonnepanelen te bepalen dat je nodig hebt, is het raadzaam om ons te raadplegen. Wij kunnen op basis van een nauwkeurige analyse van je situatie een passend advies geven.

Weergave:
Kunnen we je helpen?

Kunnen we je helpen?

info@euro-electronics.nl